Hagenaar

Hagenaar

Een van de schepen waarmee u bij ons een prachtige zeiltocht kunt maken is de Hagenaar.

Naar alle waarschijnlijkheid droeg de Hagenaar eerder de naam Gelderse Aak.
Omstreeks 1880 groeide namelijk de behoefte om bouwmaterialen door de grachten van Den Haag te vervoeren en bleken vooral Gelderse Aken geschikt voor deze taak. De naam Hagenaar ontleent zich dan ook aan de stad Den Haag en ze werden vooral ingezet om bakstenen vanuit de steenfabrieken naar de Hofstad te verplaatsen.

Gebouwd op de vele scheepswerven die zich aan de grote rivieren hadden gevestigd, waren de eerste Hagenaars gemaakt van hout.
Daarbij wordt beweerd dat de mooiste Hagenaars in Doodewaard en Westervoort van de steigers rolden.
Later werden deze schepen vervaardigd van ijzer en veranderde het schip sterk in vorm. Het vrij hoekige voorkomen maakte plaats voor een ronder en gladder ontwerp en de Hagenaar kreeg haar kenmerkende kop die bij alle ijzeren aken is terug te vinden. Ook werd het voorschip veel voller en het achterschip iets breder.
De meeste ijzeren Hagenaars zagen het levenslicht tussen 1905 en 1915.

Omdat voor 1880 diverse ophaalbruggen werden vervangen door vaste bruggen, was de mogelijkheid tot het gebruik van veel van de destijds bestaande scheepstypen beperkt. Uitgerust met een korte mast met schietende streng, konden Hagenaars obstakels zoals spoorbruggen echter zonder problemen passeren. Daarbij waren veel onderdelen zoals zwaarden en delen van de zwaardlieren wegneembaar. Hiermee konden enkele centimeters gewonnen worden. Dit leverde belangrijke winst in doorgang op in de Haagse binnenstad.

In de 20e eeuw werden de meeste Hagenaars van een motor voorzien.
Aan het begin van deze eeuw werd het vervoer per trein en vrachtwagen steeds belangrijker. Rond 1925 verdween dit type schip uit de vaart.
De Hagenaars die tot op de dag van vandaag nog bestaan, zijn veelal omgebouwd voor de chartervaart of als woonschip.

Onze Hagenaars

Zeil hagenaar Vriendschap onder zeil - Rederij Vooruit 01

Meer informatie

Wilt u meer informatie over zeilen met een Hagenaar of direct boeken?
Neemt u gerust contact met ons op via onderstaande button.
Wij mailen of bellen u dan zo snel mogelijk terug.

Meer informatie

Bel ons

Tel: 088 – 7333 745
Fax: 0517 - 430 299