Hoe het allemaal begon

In 1964 voer de oprichter van Rederij Vooruit als student een keer mee tijdens een tocht bij een zeilschool in Friesland. Al zeilend over de Friese meren kwam hij tot de conclusie dat hij het runnen van een zeilschool heel anders aan zou pakken en bovendien veel beter zou kunnen doen.

Vanuit deze gedachte is Zeilschool Vooruit ontstaan en in 1965 heeft Adrie Bakker bij een boer in Balk deze school opgericht. Hij huurde een aantal BM’ers (16 kwadraat) en begon zijn ondernemersavontuur. Overdag werd er keihard gewerkt de zeilschool van de grond te krijgen en ’s avonds sliep Adrie letterlijk in het hooi op het erf van de boer.

Zeilschool Vooruit

Na 3 jaar (1968) kwam de boer eens langs voor een praatje. Het ging goed met Zeilschool Vooruit, dus vond de boer dat Adrie inmiddels genoeg centen in de la had om een hogere huurprijs te kunnen betalen. Hier had de heer Bakker bepaald geen trek in en hij besloot op zoek te gaan naar een eigen plek om de zeilschool voort te zetten. Uiteindelijk viel zijn oog op een prachtige boerderij in IJlst, gelegen aan het water. Deze boerderij is die winter nog verbouwd tot jeugdherberg en in datzelfde jaar werd de school versterkt met een tjalk. Hiermee werd Vooruit de eerste varende zeilschool van Nederland.

Een jaar later sloot een tweede schip zich aan bij Rederij Vooruit; de Nooit Volmaeckt. Dit was in 1969 het eerste echte charterschip en werd puur en alleen ingezet om met gasten over de Waddenzee en het IJsselmeer te zeilen.

Meer dan een rederij

Vanaf dat moment is de chartervloot geleidelijk aan groter geworden. Met Harlingen als thuishaven, varen inmiddels ruim 40 zeilschepen van de bruine vloot met de bekende blauwe vlag in de top. Om in de nautische sfeer te blijven heeft Rederij Vooruit in 1985 aan het Havenplein in Harlingen haar restaurant De Admirael geopend. In dit gezellige fondue- en gourmetrestaurant kunnen gasten van de rederij voor of na hun zeiltocht van een heerlijk diner genieten.

In 2001 nam Vooruit in Zoutkamp een kleine rederij over, waardoor het ook mogelijk werd om vanaf deze afvaarthaven over het Lauwersmeer en de Waddenzee te zeilen.

Van IJlst naar havenstad Harlingen

Vanuit logistiek oogpunt verhuisde Rederij Vooruit in 2015 van IJlst naar de Rozengracht in Harlingen.

Tevens gevestigd in hetzelfde pand is een partnerbedrijf in groepsreizen voor alleengaanden, dit om een nog groter publiek aan te kunnen spreken en haar klanten een nog breder aanbod te bieden.