Veiligheid en de bruine zeilvloot

Rederij Vooruit doet er alles aan om je een zo fijn mogelijke zeilervaring te geven, op de mooiste schepen uit de bruine vloot. Daarbij kijken we niet alleen naar de mooiste bestemmingen, goed gezelschap en een lekkere BBQ. Nee we hebben ook oog voor de veiligheid. Een ongeval is natuurlijk het laatste dat we willen. Op deze pagina lees je over wat we er aan doen om ongelukken te voorkomen en het genieten onbezorgd te laten plaats vinden. 

Ervaren schippers en bemanning 

Als grootste rederij van Nederland, met maar liefst 40 schepen, hebben we extra aandacht voor het team aan boord. We werken samen met vakkundige schippers die heel goed weten wat ze doen. Ze kennen het water als hun broekzak, zijn op de hoogte van het weer en kennen de getijden uit het hoofd. De bemanning heeft veel ervaring om jou optimaal te laten genieten van wat zeilen op een schip uit de bruine vloot inhoudt. Heb je vragen? Wil je ook helpen met het hijsen van de zeilen of het leggen van het anker? Vraag het gerust, het team aan boord is er voor jou plezier en veiligheid. 

Gekeurd en goed bevonden zeilschepen 

De schepen worden periodiek gekeurd en alle keuringsbewijzen zijn per schip beschikbaar op onze website <interne link>. Je kunt dat bij elk schip zelf bekijken. Inspecties van de bruine vloot worden in de praktijk uitgevoerd door drie aangewezen keuringsbureaus, die hiervoor van de Inspectie Leefomgeving en Transport onder auspiciën van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een mandaat hebben gekregen <met externe link: https://www.ilent.nl/onderwerpen/beroepsvaart-vereiste-documenten/keuring-technische-uitrusting>. De bureaus geven ook de certificaten af. En ongeluk zit in een klein hoekje en daarom lopen deze organisaties elk onderdeel van het schip na. Er zit veel techniek op en met de keuringen kun je ervan verzekerd zijn dat het allemaal in orde is. 

Door weer en wind?

Jaarlijks verzorgt Rederij Vooruit meer dan 1000 afvaarten, naar alle tevredenheid van gasten, schippers en bemanning. Onze schippers houden daarvoor niet alleen het team en het schip in goede orde, ook houden ze het weer in de gaten. Zeilen op de oude schepen van de bruine vloot biedt een prachtige ervaring in weer en wind. Maar gaat het echt te hard waaien? Dan wordt er niet gezeild. Soms kunnen we op de motor verder, soms varen we echt niet uit. Gelukkig komt dat maar heel weinig voor. Wist je dat zeeland en de wadden de meeste zonuren van Nederland hebben? 

Conclusie: veilig en duurzaam genieten

Het varen met traditionele schepen uit de bruine zeilvloot blijft mensenwerk, maar Rederij Vooruit doet er alles aan om te zorgen dat alle gasten genieten van het IJsselmeer en Unesco Werelderfgoed de Wadden. Op een duurzame wijze, en alles in het werk stellend om ongelukken te voorkomen. De scheppen hebben ervaren schippers en een goed team aan boord. Wij vragen jaarlijks bij elk schip de certificaten op bij de eigenaar, ook al zijn ze op dat moment nog vijf jaar geldig. En natuurlijk kijken we of juiste veiligheidsmaterialen van reddingsvesten tot brandblussers aanwezig zijn. Er is contact met instanties van weerdienst tot lokale belangenorganisaties, voor een optimale ervaring.  

Zo doen we er alles aan met schipper en bemanning om maximaal te kunnen genieten van het IJsselmeer en de Wadden. Zodat jij je kunt richten op; Unieke vergezichten, prachtige silhouetten van de vaste wal en de eilanden en vele vogels die de Wadden als foerageergebied gebruiken. Machtige zeilschepen en een onvergetelijke zeilervaring. Gezelligheid en heerlijk eten aan boord. Kortom, alle ingrediënten voor een onvergetelijke zeilvakantie. Bekijk nu alle beschikbare zeilarrangementen en ga onbezorgd met Rederij Vooruit op avontuur!