Pieperrace 2019

Home Evenementen Pieperrace 2019

Pieperrace 2019

Op 6 en 7 april 2019 vindt de Pieperrace weer plaats!
Voor de kust van het gastvrije Volendam wordt er tijdens een spannende race gevaren in verschillende klassen platbodems. Een indrukwekkend aantal prachtige tjalken, skûtsjes, klippers en diverse andere vaartuigen zullen met volle wind in de zeilen strijden om de titel.

Volendammer kwakken

Deze bijzondere wedstrijd voor traditionele zeilschepen houdt de herinnering in ere hoe in oorlogstijden de Volendammer kwakken gedurende de periode 1943-1945 werden gebruikt om aardappelen over te zeilen vanuit Friesland. Deze zogenoemde piepers waren ten tijde van de Tweede Wereldoorlog onder andere bestemd voor Amsterdamse ziekenhuizen.

Een Volendammer kwak is een houten platbodem die sterke overeenkomsten heeft met de bekende Zuiderzeebotters. De kwak is echter een slag groter en op een aantal punten afwijkend in constructie. Toen het IJsselmeer nog de Zuiderzee heette, werd de kwak door de Volendammers gebruikt om te vissen op garnalen. Voor de wind zeilend werd een trechtervormig net voortgesleept. De opening van het net werd bijeen gehouden door een aantal vislijnen. Deze liepen vanuit de uiteinden van twee zijwaarts uitstaande kwakkebomen.

De Volendammers visten met deze boot destijds ook op haring, ansjovis en bot. In de 19e eeuw werd tevens ’s winters met kwakken op de Noordzee gevist. Toen tijdens een zware storm in maart 1896 maar liefst 7 vissers verdronken, is daarna besloten te eindigen met deze vorm van visserij. In de hoogtijdagen rond 1910 telde de Volendammer vloot ongeveer 300 kwakken.

Vandaag de dag zijn er nog slechts vier Kwakken bewaard gebleven. Deze vier schepen zijn ondergebracht in een aantal stichtingen en worden onder andere ingezet bij wedstrijden, evenementen en dagtochten met passagiers.

Zeil mee met de Pieperrace

Om de Pieperrace optimaal te kunnen beleven, is het mogelijk om mee te varen aan boord van een deelnemend schip.
Een aantal schepen uit de vloot van Rederij Vooruit doet jaarlijks mee aan de Pieperrace en biedt u de kans mee te zeilen tijdens deze wedstrijd.

Meer informatie

Wilt u meer informatie?
Neemt u dan gerust contact met ons op.
U kunt ook direct het aanmeldformulier invullen.

Meer informatie

Bel ons

Tel: 088 – 7333 745
Fax: 0517 - 430 299