Schippers van Rederij Vooruit vloot erkend als Immaterieel Erfgoed

De schippers van de bruine vloot, waaronder die van Rederij Vooruit, mogen zich vanaf nu rekenen tot uitvoerders van een beroep dat behoort tot immaterieel erfgoed in Nederland. Deze erkenning, naast het traditionele Friese Lanekaatsen, maakt Fryslân tweemaal immaterieel erfgoed rijker. Het beroep van schipper op de bruine vloot is nu opgenomen in de landelijke Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland, waardoor het onder de bescherming van de nationale erfgoedwetgeving valt. Deze erkenning is een welverdiende opsteker voor de schippers van de bruine vloot en vormt een prachtige aanloop naar het jaar 2024.

Wat is Immaterieel Erfgoed in Nederland?

De Nederlandse regering ondertekende in 2012 het UNESCO Verdrag inzake de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed, waardoor immaterieel erfgoed, dat culturele uitingen omvat die door erfgoedgemeenschappen als waardevol worden beschouwd en een gevoel van identiteit en continuïteit geven, nationaal wordt erkend en beschermd. Dit immaterieel erfgoed wordt voortdurend vernieuwd in reactie op maatschappelijke veranderingen en in interactie met de sociale omgeving, waardoor het een verbindende schakel vormt tussen heden, verleden en toekomst. Het belichaamt de hedendaagse cultuur, versterkt de band met vorige generaties en is toekomstgericht omdat mensen het willen doorgeven aan de volgende generaties. De Inventaris Immaterieel Erfgoed wordt beheerd door het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. Op de website vind je ook een publicatie over de erkenning van de bruine vloot schippers.

De Bruine Vloot: Een Erfgoed van Nautische Vaardigheid

De bruine vloot omvat ongeveer 400 historische schepen die een belangrijk onderdeel vormen van het Nederlandse maritieme erfgoed. Schippers van de bruine vloot, zoals die van Rederij Vooruit, beschikken over gespecialiseerde kennis van hun schepen, nautische vaardigheden en diepgaande kennis van meteorologie, geografie en natuur. Deze schippers dragen bij aan het behoud van een rijke traditie van zeilen en varen op de Nederlandse wateren.

Vlootdag harlingen Rederij Vooruit

Vlootdag harlingen Rederij Vooruit

Joost Bakker, vertegenwoordiger van Rederij Vooruit, benadrukt het belang van duurzaamheid en veiligheid in het voortzetten van dit erfgoed: “Samen met de schippers werken we voortdurend aan een geweldige en veilige ervaring op onze schepen uit de bruine zeilvloot, en we willen dit doorgeven aan volgende generaties. Wat is er nu mooier dan met de wind in de zeilen het Wad te beleven? Naast het voortdurend verbeteren van onze diensten, werken we ook aan het verduurzamen van onze vloot, zodat we veilige en duurzame recreatie kunnen bieden vanuit Harlingen.”

Rederij Vooruit streeft ernaar om voorop te lopen in het behoud van het maritieme erfgoed en maakt voortdurend werk van het toekomstbestendig maken van de bruine zeilvloot. Dit omvat onder andere investeringen in schone en efficiënte Stage 5-motoren, die minder schadelijke emissies genereren en tegelijkertijd krachtig presteren.

Over Rederij Vooruit

Met een geschiedenis die teruggaat tot de vroege jaren 60, is Rederij Vooruit het oudste charterkantoor van Nederland. Begonnen met een enkele tjalk als zeilschool, sloten al snel meer schepen zich aan, en zo ontstond Rederij Vooruit. Met Harlingen als thuishaven varen nu meer dan 40 schepen van de bruine vloot met trots de blauwe vlag. Om in de maritieme sfeer te blijven, opende Rederij Vooruit in 1985 aan het Havenplein in Harlingen het restaurant De Admirael. Jaarlijks verzorgt Rederij Vooruit meer dan 1000 afvaarten, in alle vormen en samenstellingen.

Wil jij eens meezeilen met die erkende beroepschipper, op een gecertificeerd schip? Met vrienden, familie of collega’s? Bekijk dan hier onze arrangementen, of neem contact op voor maatwerk!