Haven Harlingen

De haven van Harlingen is veruit de belangrijkste haven van Friesland.

Niet voor niets is het sfeervolle Harlingen dan ook al jaren onze thuishaven!

Omstreeks het jaar 1157 groeven monniken voor het klooster Ludingakerke in het dorp Almenum grachten om de handelsvaart te verbeteren. Ludingakerke werd hierdoor een van de rijkste kloosters van Friesland. De buurt ten westen van Almenum, Harlingen, profiteerde hier zodanig van dat zij in het jaar 1234 stadsrechten kreeg.

Door de goede verbinding met de zee nam de welvaart zeer snel toe en in 1644 verhuisde de Friese Admiraliteit zelfs van Dokkum naar Harlingen. Nijverheid voerde de boventoon en de stad liep over van de scheepswerven, bierbrouwerijen, kalkovens en graan- en zaagmolens. Schippers voeren vele beurtvaarten naar de Waddeneilanden, alle hoeken van de provincie Friesland en grote havens zoals Amsterdam.

Ook werden er ver buiten Nederland zaken gedaan. Op de oude pakhuizen zijn nog steeds de namen te lezen die aan een levendige handel met de gehele wereld herinneren, zoals Rusland, Java en Sumatra. In de eeuwen daarna werd Harlingen met het oog op handelsvaart voorbijgestreefd door de steden Amsterdam en Rotterdam. Desalniettemin is de stad voor de kustvaart en als vissersstad tot op de dag van vandaag van groot economisch belang.

Nog steeds ademt Harlingen de sfeer van vroeger. De historische zeilschepen uit de bruine vloot die na een carrière als vrachtschip tegenwoordig in de pleziervaart zeilen, doen denken aan een vervlogen tijd.

De bruine vloot is dan ook niet meer weg te denken uit het beeld van Harlingen. Daarnaast nodigt het historische centrum uit tot een wandeling langs de talloze leuke winkels en restaurants.

Opstapplaats Harlingen

Harlingen is een perfecte opstapplaats voor alle zeilavonturen op het IJsselmeer en de waddenzee. De aanrijroute is goed, er is ruime parkgelegenheid en Harlingen is als opstapplaats helemaal ingericht op het zeilen en bezoek aan de wadden.

Daarom huist Rederij Vooruit al jaren in Harlingen en vertrekken de meeste van de zeilarrangementen vanuit Harlingen. Voor specifieke doelen en wensen, is het overigens ook mogelijk op een van de andere grote havens als opstapplaats te gebruiken.

Schip huren in Harlingen

Zin in zeilen vanaf haven Harlingen of wilt u direct boeken? Neemt u voor meer informatie en vragen dan gerust contact met ons op. Wij denken graag met u mee voor een prachtige zeiltocht!