Haven Zoutkamp

Gelegen aan het Lauwersmeer is haven Zoutkamp een waar natuurparadijs.

Hier zeilt u nog echt door een van de laatste stukken ongerepte natuur van Nederland.

Het dorp Zoutkamp heeft een rijke historie. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog diende het als verdedigingsschans en daarna stond het als vissersplaats bekend. Tot aan 1960 was Zoutkamp een vissershaven, welke belangrijk was voor de garnalenvisserij.
Tegenwoordig komt de zee niet meer tot aan Zoutkamp. Met de Watersnoodramp in het achterhoofd, werd de Lauwerszee in 1969 afgesloten. De haven verplaatste vervolgens naar Lauwersoog. Na de indijking is hier vervolgens een uniek natuurgebied ontstaan, waar in elk seizoen vele toeristen toevlucht zoeken.
Nationaal Park Lauwersmeer biedt tal van mooie plaatsen om van de natuur genieten.
Het Lauwersmeergebied is zeer gewild onder vogelspotters en natuurliefhebbers. Vooral met de late avondzon zijn de vele vogelsoorten een waar schouwspel om naar te kijken.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Zoutkamp bezet geweest door Duitse soldaten. Na de oorlog waren veel van de huizen verwoest en verkrot. Destijds besloot de gemeente daarom tot een grote sanering van het hele centrum, waardoor er in het dorp vandaag de dag weinig historische gebouwen zijn te vinden. Desondanks ademt Zoutkamp nog steeds de onmiskenbare sfeer van vroeger en herinneren de oude huizen en haven aan een tijd van ambacht en visserij.

Schip huren

Wilt u ook een heerlijke zeiltocht boeken bij Rederij Vooruit?
Van haven Zoutkamp uw opstapplaats maken voor een tocht over de Waddenzee en het Duitse wad?

Neem voor meer informatie contact met ons op, wij denken met u mee!