Op het noordelijkste punt van het eiland staat vuurtoren Eierland.
Omringd door een aantal voormalige dienstwoningen en gebouwd op een duin van 20 meter hoog, is het een van de bekendste beelden van Texel en is ze vooral bij zonsondergang zeer geliefd bij fotografen.

Wat is er te doen

Vlak voor de kust van Texel bevindt zich het beruchte Eierlandse gat, waar in de loop van de eeuwen vele schepen zijn vergaan. In een tijd waarin er langs de lijn van de Waddenzee veelal vuurtorens werden geplaatst, werd Texel slechts voorzien van een houten baken. Dit was duidelijk onvoldoende; tussen 1848 en 1860 zonken er maar liefst 72 vaartuigen voor de kust van het eiland. Na jarenlange inspanning van de Texelse notaris Johannes Ludovicus Kikkert, werd in 1864 dan eindelijk het licht ontstoken van een vuurtoren. Tot 1910 brandde het licht in de toren op petroleum, tegenwoordig waarschuwt een 2000 watt lamp de schepen om afstand te houden.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de vuurtoren zwaar beschadigd geraakt.
Om de toren in ere te herstellen, is de buitenkant in 1948 met een muur omhuld en tevens voorzien van een nieuwe bovenbouw. Door de extra muur verkreeg ze haar kenmerkende, brede voorkomen en de uitsparing tussen beide wanden is nog steeds duidelijk te zien.

Zes van de acht verdiepingen zijn van maart tot november en in de vakanties dagelijks te beklimmen. In de winter is de toren open op woensdag en in het weekend.

Zeilen met Rederij Vooruit

Ontdek de Waddenzee met een traditioneel schip en zeil tijdens een dagtochtmidweekweek of personeelsfeest naar de Waddeneilanden.
Onze schippers varen u graag naar bijvoorbeeld het Wrakkenmuseum op Terschelling, Natuurcentrum Ameland of de vuurtorens op Schiermonnikoog.

Meer weten

Ook met Rederij Vooruit naar vuurtoren Texel?
Neemt u dan gerust contact met ons op voor meer informatie.