Kooiker Theun Talsma neemt u mee op excursie langs de eendenvijver en vertelt u alles over de geschiedenis van de eendenkooi, de jacht en verschillende soorten eenden. Sluit aan bij deze educatieve rondleiding!

Wat is er te doen

Eendenkooien zijn een typisch Nederlands verschijnsel en zijn gebouwd om eenden te vangen zonder gebruik te hoeven maken van geweren. Een doorsnee eendenkooi bestaat uit een zoetwaterplas, omringd door een kooibos. Ze zijn opzettelijk ingericht als oase van rust, om zo op onopvallende wijze eenden in de val te lokken. De Kooiplaats op Schiermonnikoog ving voornamelijk eenden voor een poelier in Leeuwarden, in een tijd waarin eend nog regelmatig op het menu stond.

In het oude kooikershuisje zijn diverse gereedschappen tentoongesteld, waarvan het gebruik u in geur en kleur zal worden uitgelegd. Ook liggen er kleine stukjes turf, die al smeulend werden gebruikt om de menselijke geur van een naderende kooiker te camoufleren. Tevens is er rondom de kooi een lang pad aangelegd dat volledig is bedekt met mos en Talsma verwijdert hier regelmatig het gras om het zachte tapijt te onderhouden. Hierdoor worden de voetstappen gedempt, waar de vogels mogelijk van kunnen schrikken en opvliegen.

Vandaag de dag zijn eendenkooien niet meer in gebruik voor de jacht, enkel nog voor het ringen van vogels. Daarnaast dienen ze wetenschappelijke doeleinden om bijvoorbeeld het gedrag, de aantallen en migratie van bepaalde soorten vogels vast te leggen.

Zeilen met Rederij Vooruit

Tijdens een zeiltocht met Rederij Vooruit laten onze schippers u graag de mooiste plekken van de Waddenzee zien. Een aantal bezienswaardigheden horen dan natuurlijk op de lijst, zoals het Bunkermuseum, de Noordertoren en de Walsviskaak in het dorpscentrum.
Combineer uw zeilweekendbedrijfsuitje of familiedag ook eens met een zeiltocht naar Schiermonnikoog.

Meer weten

Ook met Rederij Vooruit de eendenkooi bezoeken op het Waddeneiland Schiermonnikoog?
Neemt u voor meer informatie dan gerust contact met ons op.