Van rechts gezien is Schiermonnikoog het vijfde bewoonde Waddeneiland.
Het eiland hoort bij de provincie Friesland en is met een aantal van slechts 946 inwoners (30 april 2017) de kleinste gemeente van Nederland.

Schiermonnikoog wordt geprezen om haar rust.
Dit wordt voornamelijk in stand gehouden door het feit dat bezoekers de auto op het vasteland moeten laten, omdat het eiland autoluw is verklaard. Nationaal Park Schiermonnikoog bestrijkt een groot gedeelte van het eiland. De bijna ongerepte natuur van dit park is favoriet onder wandelaars en vogelspotters en trekt het hele jaar door vele toeristen en dagjesmensen.
Duinen, bos, kwelders en polders vormen het leefgebied voor talloze soorten flora en fauna.

Ontdek Schiermonnikoog

De eendenkooi van kooiker Theun Talsma is zeker de moeite waard een bezoek aan te brengen. Volg een rondleiding door het gebied en laat de kooiker u alles vertellen over deze bijzondere manier van eendenjacht.
Schiermonnikoog telt een aantal kleine musea en meerdere interessante bezienswaardigheden. Een van de meest bekende bezienswaardigheden is de Walviskaak in het dorpscentrum. Afkomstig van een in 1950 geschoten blauwe vinvis, herinnert deze kaak aan de walvisvaart met de Willem Barendsz. Kapitein Klaas Visser schonk deze kaak aan de eilanders, die deze een mooie plek aan de Willemshof gaven.

Maar liefst twee vuurtorens sieren de kust van het eiland.
De imposante Noordertoren is tegenwoordig een weerstation, die de naderende schepen voor de kustlijn van Schiermonnikoog van belangrijke informatie en waarschuwingen voorziet. De Zuidertoren heeft daarentegen geen functie meer, maar zal uiteindelijk in gebruik worden genomen als museum.
Helaas zijn beide vuurtorens niet toegankelijk voor publiek, wel lenen zij zich natuurlijk perfect voor een mooie foto!

Meer informatie

Heeft u ook zin gekregen de zeilen te hijsen naar Schiermonnikoog?
Boek dan een traditioneel zeilschip bij Rederij Vooruit en geniet van een heerlijke zeiltocht over de Waddenzee.

Neemt u voor meer informatie gerust contact met ons op.