Dit onbemande museum in de duinen bij de vuurtoren van Hollum vertelt over de oorlogsgeschiedenis van het eiland, toen het in handen was van Duitse bezetters.
Als onderdeel van de Duitse Atlantikwall diende de bunker als onderkomen en schuilplaats voor Duitse soldaten.

Wat is er te doen

Op veel Waddeneilanden worden bunkers voor publiek toegankelijk gemaakt. Met steun van het Waddenfonds en de provincie Fryslân zijn er al verscheidene bunkers uitgegraven, waaronder de bunker op Ameland.
Het voormalige vakantiehuisje Donax is ingericht als entreeruimte tot het terrein. Eenmaal binnen komt u in de keuken van de bunker, welke volledig is ingericht als klein museum. Het ondergrondse museum bestaat uit drie gedeelten, waarin u een goede indruk krijgt van de impact die de Tweede Wereldoorlog op het eiland en haar bewoners heeft gehad. De vele voorwerpen die na de oorlog door de inwoners van Ameland zijn gevonden, zijn in het museum verzameld en in de sfeer van toen tentoongesteld.

Zo is er bijvoorbeeld een opstelling te bezichtigen van een slaapzaal en kan er zelfs door een levensechte replica van een loopgraaf worden gewandeld.
Ook een grote collectie foto’s en vele informatieborden geven nemen u mee op reis door de oorlogstijd en geven de boeiende historie in chronologische volgorde weer.
Tevens kunt u luisteren naar de ontroerende verhalen van Amelanders die onder het bewind van de Duitsers hebben geleefd.

Zeilen met Rederij Vooruit

De traditionele zeilschepen van Rederij Vooruit varen graag over de Waddenzee en laten u de leukste plekken op Ameland zien. Zo kunt u naast bovenstaande bezienswaardigheid bijvoorbeeld ook een bezoek brengen aan vuurtoren Bornrif of het boeiende Natuurcentrum.
Of u nu denkt aan het boeken van een familiedag, een bedrijfsuitje of weekend zeilen, kies voor zeilen op de Waddenzee!

Meer weten

Ook met Rederij Vooruit naar het Bunkermuseum Ameland?
Neemt u dan gerust contact met ons op.