Het Lauwersmeer is ontstaan toen Rijkswaterstaat, met het oog op de Watersnoodramp van 1953, besloot tot het afsluiten van de Lauwerszee.
Liefhebbers trekken vooral naar het Lauwersmeergebied voor rust en het ongerepte landschap.

Wat is er te doen

Na de afsluiting in 1969 zijn de hooggelegen zeebodems droog komen te staan.
Jarenlang werd niet naar deze gebieden omgekeken, wat onbedoeld resulteerde in een veelzijdig natuurgebied. Door de afdamming en de voortdurende instroom van verscheidene rivieren, ging het water van zout naar brak. Later maakte het brakke water plaats voor zoet en de natuur veranderde hierin mee.
Het Lauwersmeer is een belangrijk vogelgebied, waar een groot aantal verschillende watervogels leven. Vogels zoals lepelaars, aalscholvers, brandganzen en buizerds hebben hier hun onderkomen gevonden en zijn in het juiste seizoen volop te zien.
Dit maakt het Lauwersmeer een toplocatie voor vogelspotters en verspreid door de omgeving zijn dan ook meerdere vogelkijkhutten te vinden.

Net als in veel andere natuurgebieden houden grote grazers de vlaktes kort, waardoor het niet vreemd is wanneer u tijdens een wandeling langs het meer oog in oog komt te staan met een Schotse Hooglander.
Konikpaarden lopen vrij in de natuur rond en met een beetje geluk ziet u zelfs een vos voorbij schieten.

Niet alleen de natuurliefhebber, maar ook de watersporter komt graag naar het Lauwersmeer.
Bij goed weer genieten windsurfers en kitesurfers van de golven en kunt u zomaar ineens worden getrakteerd op een spectaculaire show!

Zeilen met Rederij Vooruit

Veel van onze gasten kiezen voor een zeiltocht of zeilvakantie over de Waddenzee of het IJsselmeer, maar onze traditionele schepen zeilen u ook graag naar het Lauwersmeer. Perfect te combineren met een uitstapje naar Zeehondencentrum Pieterburen of een tocht naar Schiermonnikoog.
Of u nu denkt aan een familiedag, een schoolkamp of vrijgezellenfeestje, zeilen is altijd een goed idee!

Meer weten

Ook met Rederij Vooruit naar Nationaal Park Lauwersmeer?
Neemt u dan gerust contact met ons op voor een zeiltocht.