Museum Martena is het stadsmuseum van Franeker, gelegen op de route van Harlingen naar Leeuwarden. Een leuk uitje om aan uw zeiltocht toe te voegen!

Wat is er te doen

In 1498 geeft de Friese edelman Hessel van Martena de opdracht tot de bouw van een stins, waaraan het museum haar huidige naam ontleent.
De universiteit van Franeker genoot gedurende de middeleeuwen roem tot ver buiten Nederland, totdat deze in 1811 door keizer Napoleon werd opgeheven. Als voormalige universiteitsstad belicht Museum Martena onder andere het leven van de allereerste vrouwelijke student; de 17de eeuwse Anna Maria van Schurman. Daarnaast nemen verschillende tentoonstellingen en verzamelingen u mee op een reis door de rijke geschiedenis van Franeker.
Ook bijzonder is het feit dat het museum één van de enige drie xylotheken van Nederland in haar collectie heeft. Een xylotheek is een houtverzameling van verschillende soorten bomen, gepresenteerd als een rij boeken. Elk “boek” omvat een beschrijving van de betreffende boom, enkele gedroogde blaadjes en eventueel vruchten.

Voor kinderen is er in een oud kasteel natuurlijk van alles te beleven!
Zo kan er een spannende speurtocht door het museum worden gemaakt en zijn er voor scholen educatieve arrangementen samengesteld.

Tevens gevestigd in Franeker is het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium uit 1774; het oudste werkende planetarium van de wereld. Een aanrader is om een combikaart te kopen, waarbij u zowel Museum Martena als het Planetarium kunt bezoeken.

Zeilen met Rederij Vooruit

De traditionele zeilschepen van Rederij Vooruit varen graag door Friesland en laten u de leukste plekken zien. Zo kunt u naast bovenstaande bezienswaardigheden bijvoorbeeld ook een bezoek brengen aan de Waddeneilanden of door de sluizen van de Afsluitdijk steken.
Of u nu denkt aan het boeken van een familiedagbedrijfsuitje of zeilvakantie, zeilen in Friesland is altijd een goed idee!

Meer weten

Wilt u ook het Museum Martena bezoeken?
Neemt u dan gerust contact met ons op voor een zeiltocht door Friesland.