Gedurende de Tweede Wereldoorlog zijn deze Nederlandse bunkers bezet geweest door het Duitse leger, om deel uit te maken van de Duitse verdedigingslinie Atlantikwall. Tegenwoordig zijn deze verdedigingswerken opengesteld als museum en vertellen zij het indrukwekkende verhaal van de oorlog.

Wat is er te doen

Toen in het jaar 1921 werd besloten tot de bouw van de Afsluitdijk, is er gekozen voor extra versterking in de vorm van kazematten op Kornwerderzand en Den Oever. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn deze ingenomen door de Duitsers. Ze werden daardoor deel van de Duitse Atlantikwall, die zich uitstrekte van Noorwegen tot Spanje.

In het kazemattenmuseum zijn een aantal bunkers te bezichtigen, waaronder een keuken en een Duits wachtlokaal. Ook kunt u een replica bekijken van een kazemat van aarde en hout, zoals deze destijds in de Wonsstelling voorkwamen. Daarnaast geven verschillende tentoonstellingen en exposities een kijkje in de historische gebeurtenissen rondom Kornwerderzand. Het bezoekerscentrum laat in een prachtige film bijvoorbeeld veteranen aan het woord, die in de oorlogstijd op Kornwerderzand hebben gediend.

Tevens is er een Monumentenplein ingericht, waarop een drietal monumenten herinnert aan de oorlog en haar vele slachtoffers.

Zeilen met Rederij Vooruit

Tijdens een zeiltocht of zeilvakantie met Rederij Vooruit laten onze schippers u de mooiste plekken van Friesland zien. Zo kiezen onze gasten vaak voor een tocht naar bijvoorbeeld Ecomare op Texel, het Eise Eisinga Planetarium of de beroemde Afsluitdijk. Ook een uitstapje naar de Waddeneilanden mag dan natuurlijk niet ontbreken!
Huur daarom een traditionele zeilboot voor een weekend zeilen, bedrijfsuitje, een familiedag of schoolreis op het water en beleef een unieke zeilervaring.

Meer weten

Wilt u ook met een traditioneel schip van Rederij Vooruit naar het Kazemattenmuseum op de Afsluitdijk?
Neemt u voor het boeken van een zeiltocht of zeilschip dan gerust contact met ons op.