Er zijn veel mooie plekken rond het IJsselmeer die je met een schip kunt bezoeken. Hier zijn enkele suggesties:

1. Volendam: Dit traditionele vissersdorp staat bekend om zijn oude huizen, de haven en de klederdracht. Je kunt ook het Volendams Museum bezoeken voor een dieper inzicht in de lokale cultuur en geschiedenis.

2. Hoorn: Deze stad was een van de belangrijkste steden van de VOC tijdens de Gouden Eeuw. Je kunt het Westfries Museum bezoeken, wandelen door de oude haven, of genieten van de vele monumentale panden in de stad.

3. Enkhuizen: Deze historische stad heeft een prachtige oude haven en de bezienswaardigheid ‘Zuiderzeemuseum’, waar je kunt leren over het leven rond de Zuiderzee voor de aanleg van de Afsluitdijk.

4. Urk: Als een van de oudste steden van Nederland, heeft Urk een uniek cultureel erfgoed. De vuurtoren en het maritiem museum zijn populaire bezienswaardigheden.

5. Makkum: Dit dorp in Friesland staat bekend om zijn aardewerk, de Koninklijke Tichelaar Makkum. Het heeft ook een mooie oude haven en historische gebouwen.

6. Stavoren: Een van de Friese elf steden. Je kunt de ‘Vrouwtje van Stavoren’ standbeeld bezoeken, en genieten van de oude haven.

7. Lemmer: Lemmer heeft een historische binnenstad en het Ir. D.F. Woudagemaal, het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld, dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat.

8. Medemblik: De oudste stad van West-Friesland met het prachtige kasteel Radboud en een historische stoomtram naar Hoorn.

Vergeet niet de plaatselijke visgerechten te proberen in de verschillende steden rond het IJsselmeer! Verder kan je overwegen om een fiets mee te nemen aan boord van je schip, omdat Nederland zeer fietsvriendelijk is en het een geweldige manier is om de verschillende steden en dorpen te verkennen.