Wat is er te doen

Gedurende de 19e en eerste helft van de 20e eeuw stonden ’s winters grote delen van Friesland onder water. Om dit wateroverlast tegen te gaan en het wateroppervlakte te beheersen, werd in 1913 besloten tot de bouw van het Woudagemaal. Na jaren werk en enkele tegenslagen, is het gemaal in 1920 door Koningin Wilhelmina geopend. Hedendaags wordt het stoomgemaal ingezet wanneer het gemaal bij Stavoren door omstandigheden onvoldoende capaciteit kan leveren.

Duik tijdens een zeer boeiende rondleiding in de rijke geschiedenis van het stoomtijdperk en bekijk het stoomgemaal van dichtbij. De interactieve expositieruimte biedt bijvoorbeeld een kijkje in de wereld van kracht en waterbeheer. Hier wordt op een eenvoudige manier uitgelegd hoe stoommachines werken. Tevens draait in de 3D-bioscoop de indrukwekkende film “Stoom en Water”, die u meeneemt op een reis naar vroegere tijden.

Tijdens een spannende speurtocht komen kinderen spelenderwijs meer te weten over het gemaal. Onder begeleiding van een fictieve hoofdmachinist, leren ze alles over onder andere de werking en de geschiedenis van het gemaal.
Bovendien ontvangen ze na afloop natuurlijk het officiële diploma Hulpmachinist!

Daarnaast kunt u in de panoramazaal tijdens een kopje koffie of thee genieten van een prachtig uitzicht over de baai van Lemmer en het IJsselmeer.

Zeilen met Rederij Vooruit

De traditionele zeilboten van Rederij Vooruit laten u graag de mooiste plekken van Friesland zien.
Stap voor een familiedag, personeelsfeestje of zeilvakantie aan boord bij onze historische klippers en tjalken, voor een bezoek aan bijvoorbeeld Weduwe Joustra in Sneek, het Jopie Huisman Museum of het Kazemattenmuseum op de Afsluitdijk.

Meer weten

Ook een onvergetelijke zeiltocht maken met Rederij Vooruit?
Neemt u voor meer informatie dan gerust contact met ons op.