Gebouwd in 1774 door amateur-astronoom Eise Eisinga, geeft het Planetarium tot op de dag van vandaag nog altijd de exacte stand van de sterren, planeten en tijd aan.
Naast Rijksmonument, staat het planetarium op de lijst voor aanvragen voor de Werelderfgoedlijst.

Wat is er te doen

Toen een dominee uit Bozum voorspelde dat de aarde op 8 mei 1774 op de zon zou botsen, brak er in Friesland enorme paniek uit.
Om de gemoederen te sussen en het tegendeel te bewijzen, besloot Eisinga een werkend schaalmodel van het zonnestelsel te bouwen. Tot ieders verbazing koos hij hiervoor niet voor een werkplaats, maar het plafond van zijn eigen woonkamer. Het uurwerk van deze constructie bouwde hij op de aangrenzende zolder.
Eise voltooide het schaalmodel in 1781, welke uiteindelijk het gehele plafond in beslag nam. Nog in datzelfde jaar werd Uranus ontdekt, echter doordat Eisinga was uitgegaan van de toen ontdekte planeten, was er voor deze planeet geen plaats meer.

U kunt op eigen gelegenheid het museum en het indrukwekkende raderwerk bezichtigen. In de Planetenkamer vertelt een enthousiaste gids u over de visie en het levenswerk van Eisinga en krijgt u uitleg bij het zonnestelsel. Ook voor kinderen is er van alles te doen op het gebied van astrologie en het universum.
Naderhand geniet u in het café natuurlijk van een heerlijk kopje koffie met wat lekkers.

Zeilen met Rederij Vooruit

De prachtige Friese Meren vallen onder het vaargebied van Rederij Vooruit.
Onze traditionele zeilboten varen regelmatig over de binnenwateren van Friesland en meren tijdens een familiedagmidweek zeilen of zeilvakantie graag af bij de Friese dorpen en steden.
Combineer uw zeiltocht door Friesland ook eens met een bezoek aan het Jopie Huisman Museum in Workum, de Waterpoort in Sneek of het Woudagemaal in Lemmer.

Meer weten

Ook het Planetarium ontdekken met Rederij Vooruit?
Neemt u dan gerust contact met ons op.