In het dorpscentrum prijkt de enorme onderkaak van een blauwe vinvis.
Het skelet is afkomstig van een blauwe vinvis die op 6 maart 1950 in de Zuidelijke IJszee is geschoten en naderhand door de kapitein van het motorschip Willem Barentsz aan het eiland is geschonken.

Wat is er te doen?

In de jaren na de Tweede Wereldoorlog was er groot gebrek aan grondstoffen en materialen, maar ook aan voedsel. Er was vooral vraag naar olie en vetten, wat tot de oprichting van de Nederlandse Maatschappij voor de Walvisvaart leidde. Aangevoerd door kapitein Klaas Visser, voer het motorschip Willem Barendsz de eerste expeditie. Deze expeditie vertrok in oktober 1946 richting de Zuidpool om op walvis te jagen en creëerde daarmee tevens veel werkgelegenheid voor de inwoners van Schiermonnikoog. Toen uit alternatieve grondstoffen een hogere olieopbrengst kon worden verworven en steeds meer landen brood zagen in walvisvangst, liepen de inkomsten voor de eilandbewoners al snel terug. Op 10 mei 1946 maakt de Willem Barendsz daarom haar laatste vaart onder Nederlandse vlag. Het schip is destijds verkocht aan Japan, waarvoor zij in het jaar 1964 haar slotreis voer.

De kaak werd door kapitein Visser als aandenken meegenomen uit het Zuidpoolgebied en heeft deze aan Schiermonnikoog gedoneerd.
Sinds augustus 1951 staat de boog op een centrale plek in het dorp, als bijdrage aan de mooie geschiedenis van het eiland en herinnert aan de walvisvaart rondom Schiermonnikoog.

Zeilen met Rederij Vooruit

Geheel terecht kiezen veel van onze gasten vaak voor een zeiltocht of zeilvakantie over de Waddenzee of het IJsselmeer. Perfect te combineren met een tocht naar de Waddeneilanden, het Wrakkenmuseum op Terschelling of een evenement aan wal.
Of u nu denkt aan een short weekend, een dagtocht zeilen met vrienden of vrijgezellenfeestje, zeilen met Rederij Vooruit is altijd een goed idee!

Meer weten

Wilt u ook zeilen naar Schiermonnikoog met Rederij Vooruit?
Neemt u voor meer informatie dan gerust contact met ons op.