Vuurtoren Bornrif heeft een typisch en klassiek uiterlijk.
Haar karakteristieke, gestreepte voorkomen maakt haar dan ook een gewild object voor ansichtkaarten, kalenders en natuurlijk selfies!

Wat is er te doen

Waar eerder de kerktoren van Hollum als baken voor navigatie werd ingezet, gaf de toenmalige koning Willem III in 1880 de opdracht om op Ameland een vuurtoren te plaatsen. Een gieterij in Deventer heeft destijds de segmenten gegoten en afzonderlijk zijn de onderdelen naar Ameland verscheept. Door deze manier van bouwen kon er snel worden gewerkt en kon de toren binnen een jaar in gebruik worden genomen. Bij de bouw heeft de vuurtoren geen naam gekregen, de naam Bornrif verkreeg ze pas in de jaren 80 van de 20e eeuw.

Sinds 2000 wordt de vuurtoren niet meer bemand en in 2005 besloot de kustwacht geen gebruik meer te maken van het gebouw. Wel is de toren toegankelijk voor publiek; op verschillende verdiepingen treft u boeiende exposities aan en vertellen oud-vuurtorenwachters digitaal hun verhalen.

Hoewel de hedendaagse kustnavigatie enkel nog door camera’s wordt afgehandeld, schijnt vuurtoren Bornrif nog altijd haar licht over zee.
Tegenwoordig dient de toren enkel nog een toeristisch doel en trekt ze elke seizoen vele toeristen. Helemaal bovenin is een werkkamer ingericht, zoals deze vroeger door de vuurtorenwachter werd gebruikt. Daarnaast zijn verscheidene verdiepingen voorzien van kunst en prachtige tentoonstellingen.

Zeilen met Rederij Vooruit

Ontdek de Waddenzee met een traditioneel schip en zeil tijdens een dagtochtfamiliedag of bedrijfsfeest naar de prachtige Waddeneilanden. Onze schippers varen u graag naar bijvoorbeeld Ecomare op Texel, het Bunkermuseum op Ameland of vuurtoren Vuurboetsduin op Vlieland.

Meer weten

Ook met Rederij Vooruit naar vuurtoren Bornrif op Ameland?
Neemt u dan gerust contact met ons op voor een zeiltocht naar de Waddeneilanden.