Het Lauwersmeer is in 1969 ontstaan toen Rijkswaterstaat, met het oog op de Watersnoodramp van 1953, besloot tot het afsluiten van de Lauwerszee.

Natuurgebied Lauwersmeer

Na afsluiting van de Lauwerszee, zijn de hooggelegen zeebodems droog komen te staan.
Jarenlang werd hier niet naar omgekeken, wat onbedoeld resulteerde in een veelzijdig natuurgebied.
Door de afdamming en instroom van verscheidene rivieren veranderde het water van zout naar brak, om nog later plaats te maken voor zoet.

Liefhebbers trekken vooral naar het Lauwersmeergebied voor rust en het ongerepte landschap. Het Lauwersmeer is een belangrijk vogelgebied, waar een groot aantal verschillende watervogels leven. Vogels zoals lepelaars, aalscholvers, brandganzen en buizerds hebben hier hun onderkomen gevonden en zijn in het juiste seizoen volop te zien. Dit maakt het Lauwersmeer een toplocatie voor vogelspotters en verspreid door de omgeving zijn dan ook meerdere vogelkijkhutten te vinden.
Vooral met de late middagzon of avondzon vinden vogelaars het schouwspel over het meer adembenemend.

Net als in veel andere natuurgebieden houden grote grazers de vlaktes kort, waardoor het niet vreemd is wanneer u tijdens een wandeling langs het meer oog in oog komt te staan met een Schotse Hooglander. Konikpaarden lopen vrij in de natuur rond en met een beetje geluk ziet u zelfs een vos voorbij schieten.

Zeilen over het Lauwersmeer

Enkele schepen van onze vloot hebben Zoutkamp als thuishaven, maar in overleg is het ook mogelijk om op een schip naar keuze in Zoutkamp op te stappen.

Wilt u meer informatie over een zeiltocht naar het Lauwersmeer?
Neemt u dan gerust contact met ons op.