Huur een traditionele stevenaak

De reguliere aak is ontstaan als een gesleept rivierschip.
In de 16e en 17e eeuw werd dit type schip vooral in Duitstalig gebied veel gebouwd. Aken waren bedoeld voor het vervoer van grote hoeveelheden vracht, tegenwoordig bulkgoederen genoemd. Door de ranke vorm en het brede roer kon het schip gemakkelijk met de stroom mee afzakken of stroomopwaarts worden gesleept. Om deze reden werd de aak voorzien van een korte stevige mast op het voorschip, waaraan de sleepkabel kon worden bevestigd.

Ontstaan in de tweede helft van de 19e eeuw, is ook de stevenaak een zeilend vrachtschip. Een stevenaak is een aak met los aangezette steven, gebouwd voor gebruik op de grote rivieren en binnenwateren. Gemaakt van staal kent het vaartuig ook nog een houten voorloper; het stevenschip. De bouw van een stevenaak kenmerkt zich door een spits toelopend voorschip met soms aan de bovenzijde een naar voor uitstekend deel of hoog lopend roer. En hoewel de stevenaak vaak tot de aken wordt gerekend, mag het schip wegens het ontbreken van heves eigenlijk niet zo worden genoemd.

Zoals vaak het geval is bij traditionele schepen, zijn ook de meeste stevenaken inmiddels gerenoveerd voor een carrière in pleziervaart of dienen als woonark.

Maak uw keuze uit vele soorten zeilschepen

De vloot van Rederij Vooruit neemt u graag mee op een zeiltocht of zeilvakantie over de Waddenzee of het IJsselmeer. Een bezoek aan de Waddeneilanden mag dan natuurlijk niet ontbreken!

U kunt ervoor kiezen een geheel schip te huren of een zeilarrangement te boeken. Voor zowel groepen als de individuele zeilliefhebber hebben wij een aantal mooie zeilarrangementen samengesteld.
Ga bijvoorbeeld naar Oerol op Terschelling, stap aan boord voor een vergadering of organiseer een schoolkamp op het water.

Meer informatie

Ook een zeiltocht maken met een authentieke stevenaak?
Neemt u dan gerust contact met ons op.