Zeilen met Rederij Vooruit

Hagenaar


Bij Rederij Vooruit heeft u keuze uit vele soorten zeilschepen.
Het gros van onze vloot bestaat uit klippers, maar ook andere historische vaartuigen zoals tjalken, aken, Wad- en Sontvaarders, Hagenaars en kustzeilers hebben zich bij onze vloot aangesloten.

Onder de noemer bruine vloot, wordt er hedendaags nog intensief met Hagenaars gevaren.
Veel Hagenaars hebben zich bij een rederij aangesloten om in de pleziervaart te dienen of gaan door het leven als woonschip. Een fantastische manier om de Waddenzee, het IJsselmeer of de Friese Meren te ontdekken.

Bekijk daarom ons volledige aanbod in soorten zeilschepen en boek de vakantie van uw leven!

Boek een Hagenaar

Huur een traditionele Hagenaar

Naar alle waarschijnlijkheid droeg de Hagenaar eerder de naam Gelderse Aak.
Omstreeks 1880 groeide namelijk de behoefte om bouwmaterialen door de grachten van Den Haag te vervoeren en bleken vooral Gelderse Aken geschikt voor deze taak. De naam Hagenaar ontleent zich dan ook aan Den Haag en ze werden vooral ingezet om bakstenen vanuit de steenfabrieken naar de Hofstad te verplaatsen.

Gebouwd op de vele scheepswerven die zich aan de grote rivieren hadden gevestigd, waren de eerste Hagenaars gemaakt van hout. Later werden ze vervaardigd van ijzer en veranderde het schip sterk in vorm. De meeste ijzeren Hagenaars zagen het levenslicht tussen 1905 en 1915.

Omdat voor 1880 diverse ophaalbruggen werden vervangen door vaste bruggen, was de mogelijkheid tot het gebruik van veel van de destijds bestaande scheepstypen beperkt. Uitgerust met een korte mast met schietende streng, konden Hagenaars obstakels zoals spoorbruggen echter zonder problemen passeren. Daarbij waren onderdelen zoals zwaarden en delen van de zwaardlieren wegneembaar. Hiermee konden enkele centimeters gewonnen worden. Dit leverde belangrijke winst in doorgang op in de Haagse binnenstad.

Aan het begin van deze eeuw werd het vervoer per trein en vrachtwagen steeds belangrijker.
Rond 1925 verdween dit type schip uit de vaart.

Maak uw keuze uit vele soorten zeilschepen

De traditionele schepen van Rederij Vooruit nemen u graag mee op een zeiltocht of zeilvakantie over de Waddenzee of het IJsselmeer.
Een bezoek aan de Waddeneilanden mag daarbij natuurlijk niet ontbreken!
U kunt ervoor kiezen een geheel schip te huren of een zeilarrangement te boeken.
Voor zowel groepen als de individuele zeilliefhebber hebben wij een aantal mooie zeilarrangementen samengesteld.
Ga bijvoorbeeld naar Fjoertoer op Terschelling, stap aan boord voor een vergadering of organiseer een onvergetelijke familiedag op het water.

Meer informatie

Ook een zeiltocht maken op een authentieke Hagenaar?
Neemt u voor meer informatie gerust contact met ons op.

Meer informatie

Bel ons

Tel: 088 – 7333 745
Fax: 0517 - 430 299