Haven Makkum

Watersportplaats Makkum is een geliefde opstapplaats onder de zeilliefhebbers.

Ook het strand van Makkum is in elk seizoen een populaire plek om te vertoeven.

De haven biedt een prachtig uitzicht over het open water en het gezellige dorpscentrum ligt op loopafstand. Hier schetsen de historische koopmanspanden en karakteristieke grachten een nostalgisch beeld van het oude Makkum, waar een keur aan rijksmonumenten trots aan bijdragen.

Gelegen aan het water, vormt Makkum al sinds de middeleeuwen een belangrijk toneel voor handel en visserij. Talrijke steenbakkerijen, tegelbakkerijen, molens, werven en kalkovens kleurden de industrie, waardoor de scheepvaart en scheepsbouw in korte tijd floreerden. Toen Makkum door het verzanden van de Zuiderzee in de 19e eeuw steeds minder makkelijk te bereiken werd, liep de bedrijvigheid terug en hielden slechts een handvol werven en aardewerkfabrieken stand. De bekendste hiervan is aardewerkfabriek Koninklijke Tichelaar Makkum.

De haven van Makkum is recentelijk gerenoveerd en ligt aan een prachtige boulevard, vlakbij allerhande restaurants en winkels. In de zomer worden er regelmatig markten georganiseerd en vinden vele evenementen plaats, zoals bijvoorbeeld de Slag om Makkum en surfmanifestatie the Real Trip. Ook is het een leuk gezicht om de bootjes door de sluis naar het centrum te zien varen, of de dure jachten te bekijken die bij Koninklijke de Vries Scheepsbouw (voorheen scheepswerf Amels) liggen aangemeerd.

Grappig weetje; het eerste buitenlandse bedrijf van de Amerikaanse president Donald Trump was gevestigd in Friesland. In 1990 kocht The Trump Organization jachtwerf Amels, waar op dat moment Trumps nieuwe plezierjacht van 400 miljoen gulden in aanbouw was. Trump had grote plannen met zijn droomjacht en de werf, echter werd het schip nooit afgebouwd en deed hij de werf weer van de hand.

Schip boeken

Ook zin in zeilen met een traditioneel schip van Rederij Vooruit?
Van haven Makkum uw opstapplaats maken voor een tocht over het IJsselmeer, de Waddenzee of de Friese Meren?

Neemt u voor meer informatie dan gerust contact met ons op.