UNESCO Werelderfgoed Waddenzee biedt talloze mogelijkheden voor een uniek avontuur, waarbij u als klap op de vuurpijl overnacht aan boord!
Leeftijd speelt tijdens een zeiltocht geen rol, het programma kan gemakkelijk worden aangepast aan het niveau van de groep.

Programma en zeilroute van de werkweek

De Waddenzee is de ideale plek om scholieren te laten zien hoe de natuur in elkaar steekt.
Wanneer u voorafgaand aan de schoolreis een project, zorgen wij dat de zeiltocht perfect aansluit op het door u gewenste thema. U bepaalt dus zelf de invulling van het programma, wij helpen u graag bij het samenstellen van een leerzame werkweek.
Het uitgestrekte Waddengebied leent zich namelijk voor veel meer vakken dan alleen biologie, ook de vakken geschiedenis, aardrijkskunde, wiskunde en natuurkunde kunnen prima in de werkweek worden meegenomen.

Laat uw leerlingen bijvoorbeeld een werkstuk maken over de Tweede Wereldoorlog, na een bezoek aan het Kazemattenmuseum op de Afsluitdijk.
Volg een educatieve rondleiding bij Ecomare op het Waddeneiland Texel en laat hen in groepjes onderzoek doen naar verschillende aspecten van de natuur.
Een aanrader is om naar Lelystad te zeilen en een bezoek aan Batavialand te brengen. Op de werf van dit centrum voor historische scheepsbouw is onder andere een replica te bezichtigen van het VOC-schip Batavia.
En wilt u de kinderen echt iets geven waar zij nog jaren over zullen napraten? Pak dan met z’n allen de slaapzak en slaap onder sterren!

Tips voor een onvergetelijke schoolreis

  • een zeilwedstrijd met meerdere schepen
  • bezoek aan de Waddeneilanden
  • droogvallen en wadlopen
  • zeehondjes kijken
  • Eise Eisinga Planetarium in Franeker
  • Ecomare op Texel
  • Kazemattenmuseum
  • door de sluizen van de Afsluitdijk naar het IJsselmeer
  • openluchtmuseum Zuiderzeemuseum in Enkhuizen

Groepsaccommodatie aan boord

Onder de bekende blauwe vlag van Rederij Vooruit varen meer dan 40 traditionele zeilschepen, zoals klippers en tjalken.
Op ons kleinste schip kunnen 12 personen overnachten en de grootste schepen bieden slaapplaats aan maar liefst 37 personen.
Wanneer u met meerdere klassen wilt komen zeilen, dan stellen wij graag een vloot voor u samen!

Tijdens de werkweek verblijven u en uw leerlingen aan boord, waarbij de kinderen overnachten in een gedeelde hut en de leraren in aparte kamers. Alle twee- en vierpersoonshutten zijn voorzien van stapelbedden, centrale verwarming en een wastafel met stromend water.
Daarnaast kunt u aan boord gebruik maken van sanitaire voorzieningen, zodat u tijdens het zeilen niet afhankelijk bent van een toiletgebouw aan land.
Benedendeks beschikt de kombuis over voldoende keukenwaar voor de capaciteit van het schip.
In het kader van samenwerken en verantwoordelijkheid zet u de kinderen hier natuurlijk hard aan het werk; samen afwassen en piepers jassen!

Kosten schoolreis zeilen

De kosten voor een schoolreis zeilen zijn afhankelijk van het schip dat u kiest, de duur van de tocht, eventuele catering en bijkomende activiteiten.

Meer informatie

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor een schoolreis op de Waddenzee of het IJsselmeer?
Neemt u voor meer informatie gerust contact met ons op.