Gebouwd rond 1492, bestaat de Waterpoort uit twee poorten, een poortwachterswoning en een brug over de vaarroute naar het centrum.
Samen met een reeks andere poorten, kon de Waterpoort de toegang over water naar de stad afsluiten.

Wat is er te doen

Tijdens de middeleeuwen waren veel steden en vestigingen voorzien van een stadswal. Ook Sneek zag door haar gemakkelijke bereikbaarheid via land en water, de noodzaak haar stad te beschermen tegen ongewenste bezoekers.
Enkele eeuwen later verviel de militaire functie van de poort en is ze verbouwd tot sierpoort. Toen in 1825 het besluit kwam Sneek ’s nachts niet meer af te sluiten, verloor ze definitief haar rol in de stadsverdediging. Waar het stadsbeeld destijds werd gekleurd door nog vier andere waterpoorten en twee landpoorten, is de Waterpoort echter het enige dat van de omheining is overgebleven. In de 19e eeuw zijn alle poorten rond de stad afgebroken en zag het er ook voor de Waterpoort slecht uit, aangezien stoomboten niet onder de poort door pasten. Onder druk van de bevolking is haar de sloophamer bespaard gebleven en vormt ze een herinnering aan het oude Sneek.

Tegenwoordig dient de Waterpoort als bezienswaardigheid en symbool voor de stad. Afgebeeld op onder andere het Nederlands kaartspel en als miniatuur in Legoland, is het met recht de trots van Sneek.
En natuurlijk voert de beroemde Elfstedentocht vlak langs dit monument!

De Waterpoort is vrij toegankelijk en leent zich perfect voor foto’s.
Op loopafstand van de gezelligheid van het centrum, is een bezoek aan Sneek zeker de moeite waard.

Zeilen met Rederij Vooruit

Geheel terecht kiezen veel van onze gasten vaak voor een zeiltocht of zeilvakantie over de Friese Meren. Of u nu denkt aan een weekendschoolkamp of vrijgezellenfeest, zeilen met een traditioneel schip is altijd een goed idee.

Meer weten

Wilt u ook met een traditioneel schip van Rederij Vooruit zeilen naar Sneek en het Sneekermeer?
Neemt u voor het boeken van een zeiltocht of zeilschip dan gerust contact met ons op.